Programma's

Leeswijzer programma's

Begrotingsprogramma structuur
In de nota Kiezen, Sturen en Verantwoorden 2022-2026
, vastgesteld op 5 juli 2022, zijn de zes begrotingsprogramma's benoemd waarmee deze raads- en collegeperiode wordt gewerkt. De begrotingsprogramma's zijn:
-  Bestuurlijk en Ondersteunend Dordrecht.
-  Levendig, Leefbaar en Veilig Dordrecht.
-  Groen, Duurzaam en Ruimtelijk Dordrecht.
-  Gezond, Sociaal en Zorgzaam Dordrecht.
-  Lerend en Ondernemend Dordrecht.
-  Bouwend en Bereikbaar Dordrecht.

De zes begrotingsprogramma's zijn vervolgens opgebouwd langs zogenaamde 'Wat/Welke-vragen', die te raadplegen zijn door op het begrotingsprogramma te klikken:

  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?
  • Wat willen we bereiken?
  • Wat zijn de doelstellingen (met activiteiten voor 2024)?
  • Welke verbonden partijen dragen bij?
  • Wat zijn de indicatoren?
  • Wat mag het kosten?

Via de opbouw van deze 'Wat/Welke-vragen' wordt informatie gefilterd van een relatief abstract niveau, zoals de vraag welke belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen van invloed zijn op het programma, tot een concreet niveau (wat gaan we doen in 2024 en wat kost het?).

Indicatoren
Elk programma kent een set basis indicatoren. De 'basis' komt voort uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), dit is een vaste set verplichte beleidsindicatoren gehanteerd door het Rijk om de vergelijkbaarheid tussen gemeenten te bevorderen. Deze basis BBV-indicatoren zijn standaard onderverdeeld naar 'taakvelden', er is in deze begroting een koppeling gemaakt tussen de taakvelden en de begrotingsprogramma's, waardoor deze nu een logische link vormen. Een totaal overzicht van de BBV-indicatoren is terug te vinden in de bijlagen van deze Begroting.

Voor BBV-indicatoren geldt daarnaast dat hier geen streefwaarden aan verbonden zijn, de indicatoren kennen immers geen specifieke relatie met de Dordtse doelstellingen. Wel is een vergelijking opgenomen met het gemiddelde van de G40 gemeenten. Daarnaast zijn via de website www.waarstaatjegemeente.nl de BBV-indicatoren van Dordrecht per thema te vergelijken met een selectie naar keuze (onder andere landelijk, provinciaal niveau of regionaal niveau). 

Naast de set basis indicatoren is voor elk programma reeds één aanvullende nieuwe indicator opgenomen. Deze aanvullende indicatoren hebben een duidelijke link met de doelstellingen uit de begroting. Eind 2023 starten we met een verdere herijking van de indicatoren, in samenspraak met de raad. De nieuwe aanvullende indicatoren die al in deze begroting zijn opgenomen vormen daarbij de start.

Wat mag het kosten?
Met het vaststellen van de begroting autoriseert de raad de totale lasten en de totale baten alsook de mutaties van reserves per programma (art. 4 van de financiële verordening). Daarmee is het college bevoegd te handelen om uitvoering te geven aan de opgenomen activiteiten. Binnen de lasten en baten van het programma afzonderlijk is het college bevoegd verschuivingen aan te brengen. Wijzigingen van de begroting die het totaal van lasten, het totaal van baten en/of de mutatie van reserves veranderen, worden aan de raad voorgelegd.

Om meer inzicht te geven in wat er in de programmabegroting is opgenomen, is aanvullend:

  • inzicht gegeven in de kostensoorten waaruit de lasten bestaan.
  • een specificatie opgenomen van de productramingen waaruit een programma is opgebouwd (waarbij één product slechts in één programma voorkomt).
  • het totaal van het programma, uitgesplitst in lasten, baten en mutaties reserves (het autorisatie-niveau).
  • in de bijlagen opgenomen een overzicht per taakveld per programma (wettelijk verplicht op basis van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), waarbij één taakveld in meerdere programma's kan voorkomen).
  • in de bijlage opgenomen een aansluitingstabel , waarin inzichtelijk is gemaakt welke begrotingswijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de vorige vastgestelde meerjarenbegroting.

Naast de programmabegroting autoriseert de raad de ramingen op de onderdelen algemene dekkingsmiddelen, overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien, die samen met de programmabegroting een sluitende begroting oplevert.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 11:54:26 met de export van 11/13/2023 11:35:28